• PENGENALAN
  • PIRAMID MAKANAN
  • VIDEO MASAKAN
  • RESEPI DAN CARA
  • Monday 21 September 2015

    PENGHASILAN DONUT

    CARA & RESEPI

    Bahan-Bahan


    • 2 Sudu kecil yis mauripan
    • 1/4 Cawan air suam
    • 1 Sudu kecil gula


    *Satukan bahan diatas dan biar ia berbuih untuk memastikan yis aktif.


    • 3 Cawan tepung gandum
    • 4 Sudu besar gula 
    • 1/2 Sudu kecil garam
    • 2 Sudu besar susu tepung 
    • 1 Biji telur
    • 1/2 Cawan air(ikut keperluan)
    • 2 Sudu besar majerin


    Cara-Caranya

    • Saatukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
    • Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung.Tuangkan telur, air, yis dan majerin.Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
    • Biarkan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.  
    • Bila doh kembang tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
    • Biar sebentar donut naik *15-20* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
    • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.

    No comments:

    Post a Comment